3 Kasım 2016 Perşembe

DEKÜBİT ÜLSERLERİNİN KLİNİK SINIFLANDIRMASI

DEKÜBİT ÜLSERLERİN KLİNİK SINIFLAMASI


Bası yaraları 4 evrede sınıflandırılmıştır

Evre 1: Bası sahasında deride hiperemi (inflamasyon) .


1 derece bası yarası ile ilgili görsel sonucu
Evre 2: Bası sahasında dermise ulaşan yüzeyel ülserasyon .

2 derece bası yarası ile ilgili görsel sonucu
Evre 3: Bası sahasında deri altı yağ dokusu, kas veya kemiğe kadar ilerleyen ülserasyon .

1 derece bası yarası ile ilgili görsel sonucu









Evre 4: Kemik, bursa, eklem veya vücut boşluklarına kadar ilerleyen derin ülser

bası yarası evre 4 ile ilgili görsel sonucu

Bugün, dekübit ülserlerin oluşumundaki risk faktörlerini değerlendirmek için birtakım skalalar geliştirilmiştir. Bu skalalar içinden en önemlileri: Norton ve Braden skalalarıdır.
Değerlendirmedeki amaç, etyolojideki predispozan faktörlerin varlığını tanımlamaktadır. Norton skalası, en basit olanı olup, fiziksel ve mental durumu, aktivite ve inkontinansı değerlendirir. Braden ise en güvenilir olup, sürtünme ve tahrişin yer aldığı altı risk faktörünü daha detaylı sorgulamakta ve risk derecelenmesi yapmaktadır.
İşte, dekübit ülserlerin önlenmesinde bu skalalardan risk değerlendirilmesi yapılarak bakım planı ve günlük cilt bakımı ile önleyici tedbirler alınabilir.
ÖNLEYİCİ TEDBİRLER
 Dekübit ülserlerin erken belirtilerinin bilinmesi, önlenmesinde ve tedavisinde önemlidir. Çünkü, oluşmuş dekübit ülserlerin iyileşmesi, yeni ülserlerin oluşmaması ve iyileşmiş ülserlerin tekrarlamaması için gereklidir.
Yoğun bakım doktor ve hemşiresi, dekübit yara varlığında, günlük yara takibini belirli esaslara göre planlamalıdır.
Cilt Bakımı
Deri inspeksiyonu, ülser önlenmesinin temelidir. Hastanın günlük işleri yapılırken, düzenli olarak sabah akşam, gün içinde ise hasta her döndürüldüğünde veya özel tedavi uygulaması sırasından bakılmalıdır. Kemik çıkıntılarının olduğu bölgelere dikkat edilmelidir. Kırmızılık, irritasyon veya maserasyon görülmesi, bu bölge üzerindeki basıncın kaldırılması gerektiğini gösterir.
Derinin temiz ve kuru olması esastır. Ter ve vücut sıvılarının ıslattığı katlanan bölgeler yumuşak sabun veya pH 5.5 olan uygun temizleyicilerle ılık su ile yıkanmalı ve durulanmalıdır. Lanolinli krem veya losyonlarla deriye masaj uygulanmalı, asla nemli bırakılmamalıdır. Lubrikanlar, temizleyici-nemlendirici krem, köpükler, koruyucu ince örtüler ve giysiler kullanılmalıdır. Nemli kalan bölgeler için asla talk pudrası ve alkollü kremler kullanılmamalıdır. Aşırı ovma sonucu abrasyon, maserasyon ülser olabileceğinden kaçınılmalıdır.
Üretral kateterler veya diğer kateterler düzenli olarak kontrol edilmelidir. Üretral kateterler 10 günde bir değiştirilmeli ya da uzun süreli kullanılabilenler tercih edilmelidir. Dışkılama sonrası perianal bölge yumuşak sabun ve ılık su ile temizlenmeli ve bu şekilde deri tahrişe karşı korunmalıdır.
Giyecekler ve çarşaflar daima temiz, kuru, kolay değiştirilebilen, gergin, hava dolaşımını sağlayan gözenekli dokunmuş kumaşlardan olmalıdır. Asla naylon kumaş kullanılmamalıdır.ek yeri, düğme, lastik ve bandaj bulunmamalı, kıyafetler fazla sıkı olmamalıdır.
Yatan veya yatalak bir hastada mekanik yükü azaltmak amacıyla iki saatte bir pozisyon değiştirilmeli, gerek duyulursa pozisyon saati uygulanmalıdır. Yatak başı, hastanın durumuna uygun olarak minimal yükseltilir.
Hastanın vücut ağırlığını mümkün olabilir en geniş alana yaymak amaç olmalıdır. Bu nedenle, yüzey destek ve koruyucularla bası azaltıcı araçlar kullanılabilir. Statik olarak; standart (en az 13 cm) köpük yastıklar, koyun postu, su-hava ya da jel doldurulmuş yatak örtüleri. Dinamik olarak; güç kaynağı kullanılarak hava akımlı (cliniton yatak) yataklar, özel durumlarda su-hava ya da jel doldurulmuş yastıklar veya minderler kullanılabilir.
Hiçbir otomatik sistemin dekübit ülserlerin önlenmesinde ve bakılmasında hemşirelik hizmetinin yerini asla alamayacağını unutmamak gerekir.





4 yorum:

  1. Basınç ülseri bakımında kullanacağınız ürünün seçimini nasıl yapıyorsunuz,onereceginiz bir ürün varmı

    YanıtlaSil
  2. Yaranın eksuda durumuna göre karar veriyoruz..Eksudalı yaralarda 3M veya Convate'in gümüşlük ürünlerinden yararlanıyoruz

    YanıtlaSil
  3. dekübütlü hastaya comfeel band uygulandığını duymuştum bu nekadar doğru sizce

    YanıtlaSil
  4. Camfell bantı sadece 1. derece bası yaralarında kullanıyoruz. Eksudalı yaralarda olumlu sonuç almıyoruz

    YanıtlaSil