2 Kasım 2016 Çarşamba

Beden Isısı Ölçümü

AMAÇ Bireyin beden ısısının, uygun ölçüm yolunu kullanarak doğru bir şekilde belirlenmesidir.

TEMEL İLKELER 

• Ölçüm yapılacak bölgeyi belirlemek için hasta değerlendirilir ve uygun ölçüm yeri/ aracı kullanılır. • Civalı termometrelerin kullanımı, kırılma durumunda insan sağlığı için oluşturduğu tehlikelerden dolayı yasaklanmıştır.
 • Ölçüm için kullanılan termometrelerin kalibrasyonları uygun şekil ve sıklıkta yapılmalı, kaydı tutulmalıdır.
• Beden ısısının ölçüm sıklığı:
a. Hasta kabulünde,
b. Stabil hastalarda günde iki kez (sabah/ akşam),
 c. İnvaziv girişimlerden önce ve sonra,
d. Vital bulguları etkileyebilecek hemşirelik uygulamalarından önce ve sonra, e. Yoğun bakım hastalarında 4 saatte bir,
f. Sıcak ya da soğuk uygulamadan 30 dakika sonra,
g. Post- operatif dönemde; İlk bir saatte 15 dakikada bir, Daha sonraki saatlerde, hastanın ameliyat tipi ve durumuna göre belirlenecek sıklıkta.
 h. Çocuk hastaların sağlık durumunda sık ve ani değişimler olabilir, bu nedenle daha sık izlem gerektirebilir. Çocuk hastaların beden ısısı ölçüm sıklığına çocuğun durumuna göre karar verilir.

Beden Isısını Ölçmede Kullanılan Vücut Bölgeleri ve Normal Değerler

Oral 37.0 °C,  Rektal 37.5 °C , Aksiller/ Frontal 36.7 °C , Timpanik yol 37.0 °C

 Kullanılan Ölçüm Aracına Göre Ortalama Bekleme Süreleri  Digital Termometre 1- 2 dk,  Timpanik
1-2 sn

ateşli hasta ile ilgili görsel sonucu

Tanımlar 
Hipotermi: Beden ısısının 36 °C’ nin altında olmasıdır.

Hipertermi (Febris = Pyrexia): Beden ısısının 37,2 °C’ nin üzerinde olmasıdır.

Continued Fever (Sürekli ateş): Beden ısısı sürekli 37 °C’ nin üzerinde olup günlük oynamalar 1 °C’ den azdır (örn; tifo).

Remittand Fever (Dalgalı ateş): Beden ısısı sürekli olarak 37 °C’ nin üzerinde olup günlük oynamalar 1°C’ den fazladır, ancak ateş düştüğü zaman bile 37 °C üzerinde değer ölçülür (örn; pnömoni).

İntermintet Fever (Aralıklı ateş): Beden ısısının günlük oynamaları 1 °C’ den fazla olup, ateş düştüğünde normal düzeye inmektedir. Genellikle üşüme ve titreme ile yükselir ve ardından terleme oluşur (örn; kolesistit, piyelonefrit, tonsillit).

Ondülans Fever (Febris undulans): Beden ısısı birkaç gün içerisinde yavaş yavaş yükselir. Bir süre yüksek kaldıktan sonra, yine birkaç gün içinde düşer.


Dikkat Edilecek Noktalar

Oral Yolla Ölçüm Yapılmayan Durumlar: Bilinçsiz hastalarda, 0- 5 yaş arası çocuklarda, ağızdan solunum yapan hastalarda, oksijen tedavisi uygulanan hastalarda, ağız ve burun ameliyatı olanlar ya da ağız enfeksiyonu olan hastalarda, sıcak- soğuk içecek/ yiyecek, sigara tüketimi ve sakız çiğnendikten hemen sonra (20 dakika beklenmesi gerekir) oral yol kullanılmamalıdır.

 Aksiller Yolla Ölçüm Yapılmayan Durumlar: Çok zayıf hastalarda, koltuk altı enfeksiyonu olan hastalarda aksiller yol kullanılmamalıdır. Terli olan hastalarda bölge tampone edilerek kurulandıktan sonra ölçüm yapılmalıdır.



Rektal Yolla Ölçüm Yapılmayan Durumlar: Rektum ameliyatı olan hastalarda, diyaresi olan hastalarda, rektum ve perianal bölge yara/ enfeksiyonu olan hastalarda, defekasyondan hemen sonra rektal yol kullanılmamalı- dır. Prematüre bebeklerde ve yenidoğanlarda, beş yaştan küçük çocuklarda intrakraniyal basıncı arttırabileceği ve perforasyon riski yaratabileceği için rektal yol ile beden ısısı ölçümü yapılmamalıdır.

Kulak Yoluyla Ölçüm Yapılmayan Durumlar: Kulak ameliyatı geçirmiş hastalarda, kulak enfeksiyonu varlığında, kulak kanalı buşonu varlığında ve hastanın üzerine yattığı kulaktan ölçüm yapılmamalı. hasta

İŞLEM BASAMAKLARI

 1. Eller el yıkama standardına göre yıkanır.

 2. Kimlik doğrulaması yapılır.

 3. Kullanılacak cihazların kalibrasyonları ve bakımları kontrol edilir.

4. Hastaya/ ailesine uygulama hakkında bilgi verilir.

5. Hasta mahremiyeti sağlanır.

 6. Ölçüm yapılacak bölgeyi saptamak için hasta değerlendirilir.

7. Ölçüm için uygun pozisyon verilir.
 a. Oral ölçüm için; oturur ya da sırt üstü pozisyon
 b. Aksiller ölçüm için; oturur, sırt üstü, yan yatış poziyonu
c. Rektal ölçüm için; sim’s pozisyonu
d. Timpanik ölçüm için; oturur ya da yan yatış pozisyonu

8. Ölçüm için hazırlanılır.
 a. Oral yolla ölçüm yapılacaksa termometre hastanın ağzına, dilin alt sağ ya da sol yanına yerleştirilir  b. Aksiller ölçüm yapılacaksa bölge terliyse tampone edilerek kurulanır ve termometre koltuk altında deriye tam olarak temas edecek şekilde yerleştirilir.
 c. Rektal ölçüm yapılacaksa işlem öncesi eldiven giyilir. Yetişkinlerde 3.5- 3.8 cm, 5 yaştan büyük çocuklarda 2- 2.5 cm yağlayıcı bir madde ile yağlanır. Baş ve işaret parmağı kullanarak anüs açılır

oral ateş ölçümü ile ilgili görsel sonucu


9. Elektronik termometrenin düğmesine basılır.

10. Timpanik ölçüm yapılacaksa, yetişkinlerde kulak kepçesi yukarı ve geriye doğru 3 yaş altı çocuklarda ise aşağı ve geriye doğru çekilerek prob yerleştirilir, Sinyal sesi duyuluncaya kadar termometrenin ucu yerinde bırakılır ve termometrenin göstergesindeki sıcaklık değeri okunur

timpanik ateş ölçer ile ilgili görsel sonucu


11-Frontal bölgeden ölçüm yapılacaksa, termometrenin kullanım kılavuzu bilgileri dikkate alınarak ölçüm yapılır
frontal ateş ölçümü ile ilgili görsel sonucu


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder